љубопитен

Придавка

Значење на љубопитен:

1. Што покажува интерес за стекнување нови знаења. Вашето дете е многу љубопитно.

2. Што премногу се интересира за сè и сешто. Љубопитните очиња ѕиркаа низ прозорецот.

Членувана форма: љубопитниот.

Изведени зборови:

  • љубопитност, и. ж. љубопитноста (само едн.) Состојба на тој што е љубопитен. Детска љубопитност. Гореше од љубопитност да дознае што се случило.

Оригинални податоци:

љубопитен, љубопитниот прид. 1. Што покажува интерес за стекнување нови знаења. Вашето дете е многу љубопитно. 2. Што премногу се интересира за сè и сешто. Љубопитните очиња ѕиркаа низ прозорецот. ‖ љубопитност, љубопитноста (само едн.) ж. Состојба на тој што е љубопитен. Детска љубопитност. Гореше од љубопитност да дознае што се случило.