љубовџија

Именка, машки род

Значење на љубовџија:

Тој што често ги менува љубовниците, женкар, заводник. Голем љубовџија е тој!

Множина: љубовџии.

Изведени зборови:

  • љубовџика, и. ж.
  • љубовџиски, прид. љубовџискиот Што се однесува на љубовџија и на љубовџика. Љубовџиски поглед.

Оригинални податоци:

љубовџија, мн. љубовџии м. Тој што често ги менува љубовниците, женкар, заводник. Голем љубовџија е тој! ‖ љубовџика, мн. љубовџики ж. ‖ љубовџиски, љубовџискиот прид. Што се однесува на љубовџија и на љубовџика. Љубовџиски поглед.