љубовен

Придавка

Значење на љубовен:

Што се однесува на љубов. Љубовна врска. Љубовна игра. Љубовен занес. Љубовни изјави.

Членувана форма: љубовниот.

Изведени зборови:

  • љубовно, прил. (поет.) Љубовно ѝ намигна.

Фразеолошки израз / поговорка:

Љубовен триаголник ‒ постоење на трето лице во интимниот живот на брачен пар.

Оригинални податоци:

љубовен, љубовниот прид. Што се однесува на љубов. Љубовна врска. Љубовна игра. Љубовен занес. Љубовни изјави. ◊ Љубовен триаголник ‒ постоење на трето лице во интимниот живот на брачен пар. ‖ љубовно прил. (поет.) Љубовно ѝ намигна.