љубовник

Именка, машки род

Значење на љубовник:

1. Тој што има љубовна врска со жена без да е во брак со неа. Нејзиниот љубовник беше далеку. Слушнете ја тагата на овој несреќен љубовник.

2. Љубовна двојка. Разделбата им беше тешка на младите љубовници.

Множина: љубовници.

Изведени зборови:

  • љубовница, и. ж. 1. Жена што е во грешна љубов со маж кој е во брак со друга жена; сп. прељубничка. Купувал повеќе подароци за љубовницата отколку за жената. 2. Жена што е во неофицијализирана (вонбрачна) љубовна врска со маж. Во мислите го гледаше ликот на љубовницата.
  • љубовнички, прид. љубовничкиот Што се однесува на љубовник и на љубовница. Љубовнички мечтаења.

Оригинални податоци:

љубовник, мн. љубовници м. 1. Тој што има љубовна врска со жена без да е во брак со неа. Нејзиниот љубовник беше далеку. Слушнете ја тагата на овој несреќен љубовник. 2. мн. Љубовна двојка. Разделбата им беше тешка на младите љубовници. ‖ љубовница, мн. љубовници ж. 1. Жена што е во грешна љубов со маж кој е во брак со друга жена; сп. прељубничка. Купувал повеќе подароци за љубовницата отколку за жената. 2. Жена што е во неофицијализирана (вонбрачна) љубовна врска со маж. Во мислите го гледаше ликот на љубовницата. ‖ љубовнички, љубовничкиот прид. Што се однесува на љубовник и на љубовница. Љубовнички мечтаења.