љубува се

Глагол, несвршен

Книжевен збор.

Значење на љубува се:

Се восхитува, гледа нешто со уживање. Се љубуваа на убавината на природата.

Коњугација: се љубуваат.

Изведени зборови:

  • љубување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

љубува се, се љубуваат несв. (книж.) Се восхитува, гледа нешто со уживање. Се љубуваа на убавината на природата. ‖ глаг. им. љубување ср.