луциден

Придавка

Значење на луциден:

Што е јасен, светол, бистар, остроумен, прониклив. Луциден дух. Луцидна мисла. Луцидни заклучоци.

Членувана форма: луцидниот.

Изведени зборови:

  • луцидно, прил. Луцидно ги протолкува најновите откритија.
  • луцидност, и. ж.

Оригинални податоци:

луциден, луцидниот прид. Што е јасен, светол, бистар, остроумен, прониклив. Луциден дух. Луцидна мисла. Луцидни заклучоци. ‖ луцидно прил. Луцидно ги протолкува најновите откритија. ‖ луцидност ж.