мава

Глагол, несвршен

Значење на мава:

Удира, тепа некого или нешто. Човекот со тупаници го маваше крадецот.

Коњугација: маваат.

Изведени зборови:

  • мавање, глаг. им. ср. мавање Големо мавање сторија.
  • се ~ мава, Се удира, се тепа. Децата безмилосно се маваа.

Оригинални податоци:

мава, маваат несв. Удира, тепа некого или нешто. Човекот со тупаници го маваше крадецот. ● се ~ Се удира, се тепа. Децата безмилосно се маваа. ‖ глаг. им. мавање ср. Големо мавање сторија.