Мавар

Именка, машки род

Топоним.

Значење на Мавар:

Припадник на народ со арабиско потекло, владетели на Шпанија во средниот век.

Множина: Маври.

Изведени зборови:

  • Маварка, мн. Маварки ж.
  • маварски прид.

Оригинални податоци:

Мавар, мн. Маври м. Припадник на народ со арабиско потекло, владетели на Шпанија во средниот век. ‖ Маварка, мн. Маварки ж. ‖ маварски прид.