мавне 1

Глагол, свршен

Значење на мавне:

1. Удри, зададе удар; мава. Го мавна со тупаница по лицето.

2. Фрли нешто, удри силно. Пијаниот силно го мавна шишето во ѕидот.

Коњугација: (ќе) мавнеа , (ќе) мавнев , (ќе) мавнел, мавнаа , мавнав , мавнал , мавнат , мавнат , мавнете , мавни .

Изведени зборови:

  • мавнување, глаг. им. ср.
  • се ~ мавне, Се удри. Човекот силно се мавна со раката по чело.
  • (се) мавнува, глаг. повт. (се) мавнуваат

Оригинални податоци:

мавне1, мавнат; мавни, мавнете; мавнав, мавнаа; мавнал, мавнат; (ќе) мавнев, (ќе) мавнеа; (ќе) мавнел св. 1. Удри, зададе удар; сп. мава. Го мавна со тупаница по лицето. 2. Фрли нешто, удри силно. Пијаниот силно го мавна шишето во ѕидот. ● се ~ Се удри. Човекот силно се мавна со раката по чело. ‖ (се) мавнува, (се) мавнуваат повт. ‖ глаг. им. мавнување ср.