наака

Глагол, свршен

Разговорен збор, израз.

Значење на наака:

Натрупа, нагнете, нафрли без ред во големо количество. Во собата наакале сè и сешто. Ветрот наакал многу снег пред врата.

Коњугација: наакаат.

Изведени зборови:

  • се ~ наака, 1. Се натрупа. 2. (прен.) Се наскита. Каде се досега, уште ли не се наакаа.

Оригинални податоци:

наака, наакаат св. (разг.) Натрупа, нагнете, нафрли без ред во големо количество. Во собата наакале сè и сешто. Ветрот наакал многу снег пред врата. ● се ~ 1. Се натрупа. 2. (прен.) Се наскита. Каде се досега, уште ли не се наакаа.