набабне

Глагол, свршен

Значење на набабне:

1. Нарасне, набабри од влага, од сок и сл. Земјата е набабната од дождот. Пупките на јоргованот веќе беа набабнале.

2. Набрекне, се прошири. Набабнати гради. Вените му набабнале.

Коњугација: (ќе) набабнеа , (ќе) набабнев , (ќе) набабнел, набабнаа , набабнав , набабнал , набабнат , набабнат , набабнете , набабни .

Изведени зборови:

  • набабнува, глаг. несв. набабнуваат

Оригинални податоци:

набабне, набабнат; набабни, набабнете; набабнав, набабнаа; набабнал; набабнат; (ќе) набабнев, (ќе) набабнеа; (ќе) набабнел св. 1. Нарасне, набабри од влага, од сок и сл. Земјата е набабната од дождот. Пупките на јоргованот веќе беа набабнале. 2. Набрекне, се прошири. Набабнати гради. Вените му набабнале. ‖ набабнува, набабнуваат несв.