оаза

Именка, женски род

Значење на оаза:

1. Место во пустина со вода и со вегетација. Во оазата останавме неколку дена.

2. (прен.) Удобно, безбедно место за одмор, за живеење што се изделува како реткост, позитивен исклучок во својата неповолна средина. Оаза на мирот. Зелена оаза.

Множина: оази.

Оригинални податоци:

оаза, мн. оази ж. 1. Место во пустина со вода и со вегетација. Во оазата останавме неколку дена. 2. (прен.) Удобно, безбедно место за одмор, за живеење што се изделува како реткост, позитивен исклучок во својата неповолна средина. Оаза на мирот. Зелена оаза.