обари

Глагол, свршен

Значење на обари:

Свари малку, провари нешто за кратко време во зовриена вода. Таа првин го обари карфиолот, а потоа го испржи.

Коњугација: обарат.

Изведени зборови:

  • обарува, глаг. повт. обаруваат
  • обарување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

обари, обарат св. Свари малку, провари нешто за кратко време во зовриена вода. Таа првин го обари карфиолот, а потоа го испржи. ǁ обарува, обаруваат повт. ǁ глаг. им. обарување ср.