ортодоксен

Придавка

Значење на ортодоксен:

Што догматски се држи до пропишаните правила на одредена идеологија, религија; правоверен.

Членувана форма: ортодоксниот.

Изведени зборови:

  • ортодоксност, и. ж.

Фразеолошки израз / поговорка:

Ортодоксна црква – православна црква.

Оригинални податоци:

ортодоксен, ортодоксниот прид. Што догматски се држи до пропишаните правила на одредена идеологија, религија; правоверен. ◊ Ортодоксна црква – православна црква. ǁ ортодоксност ж.