паберкува

Глагол, несвршен

Значење на паберкува:

1. Собира паберки. Децата паберкуваа по обраните лозја.

2. (прен.) Прави подбор од веќе пробрано. Домаќинката паберкуваше по старите алишта.

Коњугација: паберкуваат.

Изведени зборови:

  • паберкување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

паберкува, паберкуваат несв. 1. Собира паберки. Децата паберкуваа по обраните лозја. 2. (прен.) Прави подбор од веќе пробрано. Домаќинката паберкуваше по старите алишта. ‖ глаг. им. паберкување ср.