плафон

Именка, машки род

Значење на плафон:

1. таван.

2. (прен.) Горна граница, највисока точка, краен досег. Го достигна плафонот.

Множина: плафони.

Изведени зборови:

  • плафонски, прид. плафонскиот

Оригинални податоци:

плафон, мн. плафони м. 1. сп. таван. 2. (прен.) Горна граница, највисока точка, краен досег. Го достигна плафонот. ‖ плафонски, плафонскиот прид.