полекува

Глагол, свршен

Значење на полекува:

Лекува некого или некоја болест малку, некое време или недоволно. Тој ги полекува додека беше кај нив.

Коњугација: полекуваат.

Изведени зборови:

  • се ~ полекува, Се лекува малку или уште малку. Таа се полекува со тревки и со чаеви, но тоа не помогна.

Оригинални податоци:

полекува, полекуваат св. Лекува некого или некоја болест малку, некое време или недоволно. Тој ги полекува додека беше кај нив. ● се ~ Се лекува малку или уште малку. Таа се полекува со тревки и со чаеви, но тоа не помогна.