раатиса

Глагол, свршен

Разговорен збор, израз.

Значење на раатиса:

Ослободи некого од грижа, тешкотија и сл.; смири, успокои некого. Тој ги раатиса од сиромаштија.

Коњугација: раатисаат.

Изведени зборови:

  • раатисување, глаг. им. ср.
  • се ~ раатиса, Се ослободи од грижа, тешкотија и сл.; почне да живее спокојно, без грижи. По разговорот тој се раатиса.
  • (се) раатисува, глаг. несв. (се) раатисуваат

Оригинални податоци:

раатиса, раатисаат св. (разг.) Ослободи некого од грижа, тешкотија и сл.; смири, успокои некого. Тој ги раатиса од сиромаштија. ● се ~ Се ослободи од грижа, тешкотија и сл.; почне да живее спокојно, без грижи. По разговорот тој се раатиса. ‖ (се) раатисува, (се) раатисуваат несв. ‖ глаг. им. раатисување ср.