раб 2

Именка, машки род

Црковен термин.

Значење на раб:

Божји слуга, човек предан на бога.

Множина: раби.

Изведени зборови:

  • рабина, и. ж.

Оригинални податоци:

раб2, мн. раби м. (црков.) Божји слуга, човек предан на бога. ‖ рабина, мн. рабини ж.