'рка

Глагол, несвршен

Значење на 'рка:

1. При спиење издава рапав глас. Кога спиеше, тој многу силно 'ркаше.

2. Шумно исфрла секрет. Честопати 'ркаше и плукаше во шамивчето.

Коњугација: 'ркаат.

Изведени зборови:

  • 'ркање, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

'рка, 'ркаат несв. 1. При спиење издава рапав глас. Кога спиеше, тој многу силно 'ркаше. 2. Шумно исфрла секрет. Честопати 'ркаше и плукаше во шамивчето. ‖ глаг. им. 'ркање ср.