саан

Именка, машки род

Значење на саан:

Поголем плиток бакарен сад. Бакарен саан. Полн саан со туршија. Изнесе саан со сирење.

Множина: саани.

Изведени зборови:

  • саанче, и. ср. дем.

Оригинални податоци:

саан, мн. саани м. Поголем плиток бакарен сад. Бакарен саан. Полн саан со туршија. Изнесе саан со сирење. ‖ саанче, мн. саанчиња ср. дем.