сатира

Именка, женски род

Значење на сатира:

1. Литературно дело во кое грубо се исмеваат негативни особини, појави и сл. Тој пишуваше сатири.

2. Грубо, остро исмевање. Безмилосна сатира. Остра сатира. Сатирата е често присутна во народните приказни.

Множина: сатири.

Изведени зборови:

  • сатирички, прид. сатиричкиот

Оригинални податоци:

сатира, мн. сатири ж. 1. Литературно дело во кое грубо се исмеваат негативни особини, појави и сл. Тој пишуваше сатири. 2. Грубо, остро исмевање. Безмилосна сатира. Остра сатира. Сатирата е често присутна во народните приказни. ‖ сатирички, сатиричкиот прид.