шава

Глагол, несвршен

Значење на шава:

1. Мрда, се движи по малку, се наоѓа во движење. Гранките шаваа на ветрот.

2. (прен.) Постојано е во движење, во некаква активност, шета. Момчето само шава низ селото.

3. (прен.) Бесмислено и лесно се впушта во некакви непримерни активности. Во брак е, има две деца и уште шава. Тие двајцата шаваат.

Коњугација: шаваат.

Изведени зборови:

  • шавање, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

шава, шаваат несв. 1. Мрда, се движи по малку, се наоѓа во движење. Гранките шаваа на ветрот. 2. (прен.) Постојано е во движење, во некаква активност, шета. Момчето само шава низ селото. 3. (прен.) Бесмислено и лесно се впушта во некакви непримерни активности. Во брак е, има две деца и уште шава. Тие двајцата шаваат. ‖ глаг. им. шавање ср.