шикне 2

Глагол, свршен

Значење на шикне:

Викне ш! некому за да го замолчи. Тој му шикна на детето. Тој им шикна на домашните.

Коњугација: (ќе) шикнеа , (ќе) шикнел, (ќе) шикнеше , шикна , шикнаа , шикнал , шикнат , шикнат .

Изведени зборови:

  • шикнува, глаг. несв. шикнуваат
  • шикнување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

шикне2, шикнат; шикна, шикнаа; шикнал; шикнат; (ќе) шикнеше; (ќе) шикнеа; (ќе) шикнел св. Викне ш! некому за да го замолчи. Тој му шикна на детето. Тој им шикна на домашните. ‖ шикнува, шикнуваат несв. ‖ глаг. им. шикнување ср.