табла 1

Именка, женски род

Значење на табла:

1. Широка и плитка плоската кошница. Некои занаетчии наплетоа кошници и табли од врбите.

2. Послужавник. Го нареди слаткото на таблата и ги послужи гостите.

3. Плоскат дрвен сад на кој се редат прехранбени продукти, зеленчук, овошје и сл. Почна да ги реди доматите по таблите.

4. Предмет со едноставна, плоската, обично правоаголна форма. Табла чоколадо. Табла хамер.

Множина: табли.

Изведени зборови:

  • табле, и. ср. мн. таблиња ; табленце, мн. табленца дем.

Оригинални податоци:

табла1, мн. табли ж. 1. Широка и плитка плоската кошница. Некои занаетчии наплетоа кошници и табли од врбите. 2. Послужавник. Го нареди слаткото на таблата и ги послужи гостите. 3. Плоскат дрвен сад на кој се редат прехранбени продукти, зеленчук, овошје и сл. Почна да ги реди доматите по таблите. 4. Предмет со едноставна, плоската, обично правоаголна форма. Табла чоколадо. Табла хамер. ‖ табле, мн. таблиња ср.; табленце, мн. табленца ср. дем.