таван

Именка, машки род

Значење на таван:

1. Горната, хоризонтална внатрешна страна на една просторија; плафон. Собата беше со ниски тавани. Резбарен таван.

2. Просторот под покривот; поткровје. На таванот постилаше слама и потоа ги редеше крушите.

Множина: тавани.

Изведени зборови:

  • тавански, прид. таванскиот Таванска соба. Тавански греди.

Оригинални податоци:

таван, мн. тавани м. 1. Горната, хоризонтална внатрешна страна на една просторија; плафон. Собата беше со ниски тавани. Резбарен таван. 2. Просторот под покривот; поткровје. На таванот постилаше слама и потоа ги редеше крушите. ‖ тавански, таванскиот прид. Таванска соба. Тавански греди.