тревожен

Придавка

Значење на тревожен:

1. Што се однесува на тревога. Тревожен сон. Тревожна вест. Тревожно чувство. Тревожни гласови.

2. Што е од тревога. Тревожни звуци.

Членувана форма: тревожниот.

Изведени зборови:

  • тревожно, прил. Тревожно писка детето. Камбаната бие тревожно и долго.
  • тревожност, и. ж.

Последна промена: 11.05.2021 15:23

Оригинални податоци:

тревожен, тревожниот прид. 1. Што се однесува на тревога. Тревожен сон. Тревожна вест. Тревожно чувство. Тревожни гласови. 2. Што е од тревога. Тревожни звуци. ‖ тревожно прил. Тревожно писка детето. Камбаната бие тревожно и долго. ‖ тревожност ж.