уснен

Придавка

Значење на уснен:

Што се однесува на усна. Уснени согласки. Усна хармоника. Усна шуплина.

Членувана форма: уснениот.

Изведени зборови:

  • усно, прил. На испитот одговараше усно.
  • усност, и. ж. (прав.) Принцип на усноста.

Оригинални податоци:

уснен, уснениот прид. Што се однесува на усна. Уснени согласки. Усна хармоника. Усна шуплина. ‖ усно прил. На испитот одговараше усно. ‖ усност ж. (прав.) Принцип на усноста.