усреќи

Глагол, свршен

Значење на усреќи:

Донесе среќа некому. Детето нè усреќи, ни го измени животот. Таа ги усреќи со новоста што им ја соопшти.

Коњугација: усреќат.

Изведени зборови:

  • се ~ усреќи, Стане среќен. Таа се усреќи со работата.
  • (се) усреќува, глаг. несв. (се) усреќуваат
  • усреќување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

усреќи, усреќат св. Донесе среќа некому. Детето нè усреќи, ни го измени животот. Таа ги усреќи со новоста што им ја соопшти. ● се ~ Стане среќен. Таа се усреќи со работата. ‖ (се) усреќува, (се) усреќуваат несв. ‖ глаг. им. усреќување ср.