вада

Именка, женски род

Значење на вада:

1. Мал јаз, бразда што служи за доведување вода за наводнување. Потекоа бранчиња на првата вада на пченките озгора.

2. Канал што служи за одвод на вода.

Множина: вади.

Изведени зборови:

  • вадичка, и. ж. дем.

Оригинални податоци:

вада, мн. вади ж. 1. Мал јаз, бразда што служи за доведување вода за наводнување. Потекоа бранчиња на првата вада на пченките озгора. 2. Канал што служи за одвод на вода. ǁ вадичка, мн. вадички ж. дем.