вадар

Именка, машки род

Значење на вадар:

Тој што вади, што полева цвеќиња, растенија и сл.

Множина: вадари.

Изведени зборови:

  • вадачка, и. ж. Вадачките ѕиркаа од зад пченките по кои се искачуваше гравот.

Оригинални податоци:

вадар, мн. вадари м. Тој што вади, што полева цвеќиња, растенија и сл. ǁ вадачка, мн. вадачки ж. Вадачките ѕиркаа од зад пченките по кои се искачуваше гравот.