заака

Глагол, свршен

Разговорен збор, израз.

Значење на заака:

1. Одејќи, го изгуби, го згреши патот; заскита. Не знам каде сум заакал. Да си одевме по патот, немаше да заакаме.

2. Почне да ака; ака. Тој заака низ чаршијата.

Коњугација: заакаат.

Изведени зборови:

  • заакува, глаг. несв. заакуваат
  • заакување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

заака, заакаат св. (разг.) 1. Одејќи, го изгуби, го згреши патот; заскита. Не знам каде сум заакал. Да си одевме по патот, немаше да заакаме. 2. Почне да ака; сп. ака. Тој заака низ чаршијата. ‖ заакува, заакуваат несв. ‖ глаг. им. заакување ср.