заарни се

Глагол, свршен

Разговорен збор, израз.

Значење на заарни се:

1. Се зближи со некого, се спријатели. Тие беа скарани, ама сега се заарнија.

2. Ми (ти, му...)

Коњугација: се заарнат.

Изведени зборови:

  • се ~ заарни се, Стане некому нешто арно, пријатно. Нему му се заарни животот на село. Манџата ми се заарни, та сета сум ја исркал.
  • се заарнува, глаг. несв. се заарнуваат

Оригинални податоци:

заарни се, се заарнат св. (разг.) 1. Се зближи со некого, се спријатели. Тие беа скарани, ама сега се заарнија. 2. Ми (ти, му...) ● се ~ Стане некому нешто арно, пријатно. Нему му се заарни животот на село. Манџата ми се заарни, та сета сум ја исркал. ‖ се заарнува, се заарнуваат несв.