заесени

Глагол, свршен

Значење на заесени:

1. безл. заесени. Оваа година заесени многу рано.

2. За човек – ја почне есента, се најде некаде при настапувањето на есента. Ние заесенивме оваа година на туѓина.

Коњугација: заесенат.

Изведени зборови:

  • заесенување, глаг. им. ср.
  • се ~ заесени, безл. Настапи, почне есен. Годинава доста рано се заесени.
  • (се) заесенува, глаг. несв. (се) заесенуваат

Оригинални податоци:

заесени, заесенат св. 1. безл. в. се заесени. Оваа година заесени многу рано. 2. За човек – ја почне есента, се најде некаде при настапувањето на есента. Ние заесенивме оваа година на туѓина. ● се ~ безл. Настапи, почне есен. Годинава доста рано се заесени. ‖ (се) заесенува, (се) заесенуваат несв. ‖ глаг. им. заесенување ср.