зелка

Именка, женски род

Значење на зелка:

1. Вид градинарско растение со ниско стебло од кое излегуваат густи, сочни листови, налегнати еден врз друг во вид на топка; Braccica oleracea.

2. Главица зелка. Купи ми две помали зелки.

3. (ирон.) Оќелавена или потстрижена глава до коренот на косата.

Множина: зелки.

Изведени зборови:

  • зелкичка, и. ж. мн. зелкички , зелче, мн. зелчиња ср. дем. и хип.

Оригинални податоци:

зелка, мн. зелки ж. 1. Вид градинарско растение со ниско стебло од кое излегуваат густи, сочни листови, налегнати еден врз друг во вид на топка; Braccica oleracea. 2. Главица зелка. Купи ми две помали зелки. 3. (ирон.) Оќелавена или потстрижена глава до коренот на косата. ‖ зелкичка, мн. зелкички ж., зелче, мн. зелчиња ср. дем. и хип.