жабо

Именка, среден род

Значење на жабо:

Пластрон од тантела, најчесто на женска облека, кошула или фустан што се носи под гушата, на градите.

Множина: жабоа.

Членувана форма: жабото.

Оригинални податоци:

жабо, жабото, мн. жабоа ср. Пластрон од тантела, најчесто на женска облека, кошула или фустан што се носи под гушата, на градите.