жабуњоса

Глагол, свршен

Значење на жабуњоса:

Стане жабурлив, се покрие со жабурнак. Водата ги жабуњоса камењата.

Коњугација: жабуњосаат.

Изведени зборови:

  • жабуњосува, глаг. несв. жабуњосуваат
  • жабуњосување, глаг. им. ср.

Оригинални податоци:

жабуњоса, жабуњосаат св. Стане жабурлив, се покрие со жабурнак. Водата ги жабуњоса камењата. ‖ жабуњосува, жабуњосуваат несв. ‖ глаг. им. жабуњосување ср.