жури

Глагол, несвршен

Значење на жури:

Надразнува, предизвикува црвенило на кожата (за коприва и др.). Војниците го журеа со копривата беспомошното животно и се кикотеа.

Коњугација: журат.

Изведени зборови:

  • журење, глаг. им. ср.
  • се ~ жури, Се надразнува, предизвикувајќи си црвенило на кожата. Детето се журеше поминувајќи низ копривите.

Оригинални податоци:

жури, журат несв. Надразнува, предизвикува црвенило на кожата (за коприва и др.). Војниците го журеа со копривата беспомошното животно и се кикотеа. ● се ̴ Се надразнува, предизвикувајќи си црвенило на кожата. Детето се журеше поминувајќи низ копривите. ‖ глаг. им. журење ср.