зулумќар

Именка, машки род

Архаизам.

Значење на зулумќар:

Тој што прави зулум, насилник. Зулумќари направија пустош во селото.

Множина: зулумќари.

Изведени зборови:

  • зулумќарски, прид. зулумќарскиот

Оригинални податоци:

зулумќар, мн. зулумќари м. (арх.) Тој што прави зулум, насилник. Зулумќари направија пустош во селото. ‖ зулумќарски, зулумќарскиот прид.