љубознаен

Придавка

Книжевен збор.

Спореди: љубопитен.

Значење на љубознаен:

Го гледаше со своите детски љубознајни очиња.

Членувана форма: љубознајниот.

Изведени зборови:

  • љубознајност, и. ж. (книж.) сп. љубопитност.

Оригинални податоци:

љубознаен, љубознајниот прид. (книж.) сп. љубопитен. Го гледаше со своите детски љубознајни очиња. ‖ љубознајност ж. (книж.) сп. љубопитност.