набабари

Глагол, свршен

Види: набабари.

Значење на набабари:

Во клетва. Бапка да те набабари.

Коњугација: набабарат.

Изведени зборови:

  • се ~ набабари, 1. Отече, се подуе од болест. Вените му се набабарија. 2. (прен.) Се наоблече премногу. Што си се набабарил толку, да не замрзнеш?

Оригинални податоци:

набабари, набабарат св. Во клетва. Бапка да те набабари – в. се набабари. ● се ~ 1. Отече, се подуе од болест. Вените му се набабарија. 2. (прен.) Се наоблече премногу. Што си се набабарил толку, да не замрзнеш?