забаботи

Глагол, свршен

Спореди: баботи.

Значење на забаботи:

Почне да баботи;

Коњугација: забаботат.

Изведени зборови:

  • забаботува, глаг. повт. забаботуваат

Оригинални податоци:

забаботи, забаботат св. Почне да баботи; сп. баботи 1. Надвор ветерот уште посилно забаботи по покривите. По скалите забаботија стапалки. ‖ забаботува, забаботуваат повт.