забавен 1

Придавка

Спореди: забави.

Значење на забавен:

Што се одвива бавно, со помала брзина;

Членувана форма: забавениот.

Изведени зборови:

  • забавеност, и. ж.

Оригинални податоци:

забавен1, забавениот прид. Што се одвива бавно, со помала брзина; сп. забави1 1. Забавено движење. ‖ забавеност ж.